Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chris Martin

2009.10.01

Kép

Chris Martin (született Christopher Anthony John Martin) (Exeter, 1977. március 2. - ) a Coldplay nevű angol alternatív rock együttes frontembere, énekes, zeneszerző, szövegíró, zongorista és gitáros.

 

 

 

Ifjúkora

Chris Martin egy tanárnő és egy könyvelő első gyermekeként jött a világra. Négy testvére van. Egy csak fiúknak fenntartott sherborne-i magániskolába járt. Mélyen vallásos, kispolgári, kisvárosi környezetben élt, amely bizony nem segítette a felnőtté válásban. Majd ókori történelmet tanult a londoni egyetemen (a University College Londonban) és mellette utcatáblafestőként is dolgozott. Az egyetemen ő volt az egyik jégkorongcsapat kapitánya. Kiválóan tanult. 1996-ban az egyetemen ismerte meg Guy Berrymant, Jonny Bucklandot és Will Championt, akikkel megalapította a Coldplay nevű együttest.

Magánélete

2003-ban feleségül vette Gwyneth Paltrow Oscar-díjas amerikai színésznőt. Eddig egy leány, (Apple Blythe Alison: London, 2004. május 14.) és egy fiú gyermekük (Moses Bruce Anthony: New York City, 2006. április 9.) született. Gyermekeik a szüleik keresztnevét is viselik (Gwyneth Paltrow szülei Blythe és Bruce, Chris Martin szülei Alison és Anthony). Apple keresztapja Jonny Buckland, Chris Martin egyik legjobb barátja, a Coldplay együttes gitárosa. Moses keresztapja Chris Martin másik legjobb barátja, Simon Pegg brit komikus színész, akinek Shaun of the Dead című filmjében mellékszereplőként felbukkan mind Chris Martin, mind Jonny Buckland.

Színész

A Coldplay gitárosával, Jonny Bucklanddal együtt kapott egy kisebb szepet a Shaun of the Dead című brit romantikus komédiában (2004). A kitalált ZombAid nevű segélyszervezet támogatói voltak. Chris Martin egy zombit is alakított ebben a filmben.

2006-ban játszott egy kisebb szerepet Ricky Gervais és Stephen Merchant Extras című komédiasorozatának második folyamában, a negyedik részben. Önmagát parodizálta ki benne.

Színészként szerepelt Johnny Cash God's Gonna Cut You Down című videójában (2006) is.

Példaképei

Chris Martinra mint zenészre (saját bevallása szerint) óriási hatással volt egy norvég popegyüttes, az A-ha. Különösen egy dal maradt meg benne, a Hunting High and Low. Az A-ha énekesének, Morten Harketnak a stílusát tudatosan utánozta és utánozza ma is.

A U2 pedig az az együttes, amely mind zeneileg, mind politikailag nagy befolyást gyakorolt Chris Martinra. A Rolling Stone magazinnak azt mondta a U2-ról: "Bár nem veszek hétvégi jegyet Írországba, s nem lógok állandóan a kapuik előtt, azért a U2 az egyetlen együttes, amelynek a teljes katalógusát kívülről fújom. A The Unforgettable Fire első dalát, az A Sort of Homecoming címűt oda-vissza el tudom énekelni - olyan lelkesítő, brilliáns és gyönyörű. Az egyik első dal, amelyet eljátszottam a még meg sem született gyermekemnek." Chris Martin Bonóhoz hasonlóan intézi jótékonysági és politikai projektjeit is.

2005-ben azt nyilatkozta, a zenészek Nagy Hatosába szerinte Bob Dylan, a Kraftwerk, az Eno, a U2, a Radiohead és Bob Marley tartozik bele. Sigur Ros pedig a Nagy Hatos hetedik tagja.

Közéleti tevékenysége

Nagyon fontos számára a közélet.

Elutazott Ghanába és Haitiba, ahol személyesen győződött meg az igazságtalan kereskedelem pusztító gazdasági-társadalmi következményeiről. Támogatja az Oxfam segélyszervezetet, a Make Poverty History ("Tedd a szegénységet történelemmé!")-, valamint a Make Trade Fair ("Tedd a kereskedelmet igazságossá!")-mozgalmat is. Bal kézfején a Coldplay koncerteken egy egyenlőségjel látható: kifejezi, hogy egyetért a fenti mozgalmak célkitűzéseivel. Zongoráját is hol egyenlőségjel, hol a mozgalom rövidítése (MTF) díszíti.

Határozottan ellenzi az Irak elleni háborút, s elítéli George W. Bush amerikai elnök politikáját. John Kerry demokrata elnökjelöltet viszont erőteljesen támogatta, különösen azzal a beszéddel, amit a 2004-es Grammy Díjátadón mondott, miután a Clocks Az év lemeze díjban részesült. Idén ebből következően John McCain-nel szemben Barack Obamát támogatja, a demokraták 2008-as elnökjelöltjét.

2004 végén egyike volt azon énekeseknek, akikkel Band Aid 20 együttesként a Do They Know It's Christmas? című dal felújított változatát felvették.

Érdekességek

Sajátos irónia jellemzi, átütő erejű humora van. Felejthetetlenek a szólásai. Például a vallásosságáról ezt mondta: "Még dolgozom rajta, hogy rájöjjek, ki is ez az Úr vagy Úrnő." Illetve: "Nem tudom, hogy ő Allah-e vagy Jézus vagy Mohamed vagy Zeusz. De én Zeuszra szavazok."

Testvéri erejű barátság fűzi Jonny Bucklandhoz, a Coldplay gitárosához, leánya keresztapjához.

Vegetariánus.

Eddig csak akkor vette őt a hírhedt brit bulvársajtó a szájára, amikor 2005-ben Londonban elzavart erőszakos paparazzókat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.